Mijn favorieten

Taxaties

Taxatie ten behoeve van financiering (nieuw) aangekochte woning

De taxatie is een objectieve waardebepaling van een woning of appartement door een erkend taxateur.
Vaak is dit ten behoeve van de aanvraag van een hypothecaire geldlening. De geldgever kan aan de hand van het taxatierapport beoordelen of een hypothecaire lening al dan niet verantwoord verstrekt kan worden op basis van het aangekochte object. Ook wordt het taxatierapport vaak gebruikt voor aankoop- of verkoopbeslissingen of als versterking in de onderhandeling bij aan- of verkoop.
Een taxatie kan verschillende doelen hebben. Dat heeft te maken met het feit dat een woning verschillende soorten waarden heeft.

Een verkoper die zich afvraagt wat een goede vraagprijs is, wil een andere waarde weten dan een verzekeringsmaatschappij die de herbouwwaarde ten behoeve van de opstalverzekering wil weten.
We noemen een aantal waarde begrippen:
 • Als u de waarde van uw woning binnen de woningmarkt wilt weten dan vraagt u naar de marktwaarde van de woning
 • Als u wilt weten wat een huis opbrengt bij aankoop of verkoop, vraagt u naar de onderhandse verkoopwaarde
 • U heeft een woning aangekocht en een hypotheek nodig ? De bank is dan geïnteresseerd in de executiewaarde. Dat is de waarde die de woning opbrengt bij een gedwongen verkoop als u bijvoorbeeld de rente of aflossing van uw hypotheek niet meer betaalt. Deze waarde gaat op korte termijn vervallen. Het begrip verkoopwaarde wordt dan het belangrijkste begrip.
 • Een verzekeringsmaatschappij wil de herbouwwaarde van uw woning weten, zodat de verzekerde waarde in de polis kan worden opgenomen en de jaarpremie kan worden vastgesteld
 • De belastingdienst wil de waarde in het economische verkeer van uw woning weten, onder meer om de vermogensbelasting, het huurwaardeforfait, successierechten en waterschapslasten te kunnen vaststellen. Deze waarde wordt bepaald aan de hand van de WOZ-waarde.
 • Stel dat u uw woning in verband met tijdelijke afwezigheid wilt verhuren. In dat geval bent u geïnteresseerd in de economische huurwaarde van uw woning
De waarde van de woning is gebaseerd op onder andere locatie, courantheid, staat van onderhoud, constructie, gebruikte materialen en verplichtingen en rechten ten aanzien van de grond die bij het huis hoort.
Onze taxateur zal bij bezoek aan uw woning derhalve ook onder andere aandacht besteden aan:
 • De staat van onderhoud van de woning
 • De inhoud en de woonoppervlakte van de woning alsmede de grootte van het perceel
 • Het beoordelen of er een functionele indeling is
 • De constructie, de gebruikte materialen en de kwaliteit van deze materialen
 • De mate van isolatie en energiebesparende maatregelen
 • Wat zijn de verplichtingen en rechten van de woning (denkt u hierbij bijvoorbeeld aan erfpacht en recht van overpad)
 • Hoe is de ligging in de wijk en hoe is de omgeving van de woning
 • Wat staat er in het bestemmingsplan
 • Hoe staat de woning erbij in samenhang met de omgeving
 • Is er eventueel sprake van bodemvervuiling
Op basis van op bovenstaande wijze verzamelde gegevens wordt er een digitaal rapport opgesteld. Dat rapport krijgt u toe gemaild.
Zo u wenst kunt u dit rapport ook in tweevoud toegestuurd krijgen, één exemplaar kunt u zelf houden en één exemplaar kan meteen worden doorgestuurd naar de bank. In overleg zijn er vanzelfsprekend meerdere exemplaren mogelijk.

Vult u onderstaand contactformulier in en wij nemen z.s.m. contact met u op om te bepalen wat voor een taxatierapport u nodig heeft.
Uiteraard kunnen wij u dit aanbieden tegen een verantwoord tarief.
Onze makelaar-taxateur is ingeschreven bij de Stichting Vastgoedcert te Rotterdam en bevoegd de beschermde titel Register makelaar-taxateur (RMT) te voeren.
Daarnaast is hij ingeschreven bij het NWWI, Nationaal Woning Waarde instituut, de NVM en is hij beëdigd.
U heeft hiermee de zekerheid dat u te maken heeft met een gecertificeerd taxateur en dat alle banken het taxatierapport zullen accepteren.